tirsdag den 23. april 2024

Tyskland 2024 Dag 8

Her til morgen står den på hjemrejse, men toget Slesvig-Flensburg kører først kl. 15.50, så der er tibyd til at køre til Slesvig først.

Der bliver smurt madpakker, og de sidste rester fordeler vi imellem os.

Så er vi klar til afgang

Det er om muligt endnu  koldere end i går, men vinden er i ryggen det første stykke. Efter en tur i hver retning i går, begynder omgivelserne allerede at virke bekendte.

Først skal vi til roklubben, for at Pernille kan orientere sig lidt, hun kommer tilbage hertil inden så længe for at ro.

Så kører vi til Domkirken. Bent og jeg var ikke inde i den for nogle år siden, mens Henrik og Pernille har været der og fortæller om en enestående altertavle.

Skæbnen vil, at vi træder ind kl. 11.55, så jeg lige når at tage tavlen i øjesyn uden at kunne gennemskue alle motiverne, men kl. 12.00 tropper en dame op for at fortælle om den. Vi havde godt set et skilt om en "rundvisning?" kl. 12.

Bordesholm alteret

Pernille gør opmærksom på, at vi er danskere, så hun lover at tale højt og tydeligt. Tavlen, kaldt Bordesholm alteret, er kolossal af omfang. Det er træskærearbejde fra 1514-1521 udført af Hans Brüggemann og hans svende. Der er i alt over 300 figurer i tableauer som: "Den vantro Thomas", "Judaskysset", "Tornekroningen", "Vejen til Golgata", "Korsfæstelsen" osv. De yderste dele kan klappes ind over de inderste, så man kun ser den neutrale bagside. Kun ved særlige lejligheder som påske og pinse var tavlen åben i gamle dage.

Dybden i motiverne er lavet ved, at der er mange lag bag hinanden, hvor de bagerste er højest. På fotografier damen har med ser man, at de enkelte figurer har udtryksfulde ansigtstræk. En enkelt menes at være Brüggemann selv. En anden hertug Frederik, den senere Frederik I.

Den centrale del

Hvilket lykketræf at vi netop kom på dette tidspunkt.

Midt i foredraget begynder organisten at øve, og hun må forlade os for at få ham til at vente lidt.

Det gør han så, men senere får den på alle tangenter!

Domkirken set udefra

Vi løsriver os til sidst og triller videre til Rådhustorvet, hvor der er en cafe kaldet "Alte Apothek". Der spiser vi frokost og gemmer madpakkerene til toget. Bagefter kaffe og kage. Hvilken kage!

Vi er også i Altstadt. 

Kirken i Altstadt ligger som et bedre gadekær med huse hele vejen rundt

På banegården holder et tog til Husum, som er blevet fyldt til randen af skolebørn på vej på lejrskole. Ikke alle kan være der. Resten må vente til næste tog om en time.

Der er heldigvis ikke så mange, der skal med vores tog til Flensburg, så der ER plads til cyklerne.

I Flensburg har vi en time til vores tog, og vi når at køre/gå rundt i byen, før vi er tilbage på stationen. Ud over mange hjemløse på gågaden, er der ikke meget at skrive hjem om.

Næste tog skal køre os til Fredericia, hvor vi skal skifte. Det bliver forsinket. Først er der en sort mand, der taler lidt tysk, der har "glemt" sit pas, der skulle ligge i Vejle. Han har et billede af det på sin telefon. Han bliver vist sat af i Padborg. Så holder vi i længere tid i Vamdrup, fordi vi lige skal have klaret en politiforretning. Så....

Samtlige regionaltog over Fyn er erstattet med togbusser - enhver cyklists mareridt, eftersom de ikke medtager cykler.

Det bliver mere og mere klart, at vi ikke når toget i Fredericia 18.23. Der skulle så være ét sidste 18.54, men kan vi få cyklerne med? Henrik prøver lettere desperat at reservere 3 pladser, men det kan man ikke uden en personbillet. Lidt efter er der kun 2 cykelpladser....

I stedet for at toget skulle holde på samme perron, skal vi nu helt over til spor 10.

Dér holder allerede et tog, og det viser sig at være det rigtige, nu er det bare om at få besat cykelpladserne....

Og da toget forlader stationen ånder vi lettet op.

For mig er det held i uheld. Dette tog kører nemlig af den nye Ringsted-bane og holder i Køge Nord.

På den måde kommer JEG hjem før tid.

23.69 km  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar