søndag den 6. august 2017

Island Rundt 37

06.08.17

Et hårdt tiltrængt bad i går, straks jeg kom. Det gælder om at bruge de lidt skæve tidspunkter. Og så ud efter et supermarked. Det var heldigt, der var tilsyneladende kun Kronan, og de lukkede kl. 17, fordi det var lørdag.

Jeg havde fundet en pakke rugbrød, jeg troede, jeg havde forlagt et sted, så jeg købte rejesalat og en islandsk Castello - Kastelli. Det er første gang, jeg har sat en hel rejesalat til livs bare sådan.

Det regnede i nat og er vådt, klamt og skyet her til morgen, så jeg har ikke travlt. Forbindelsen er god her, så jeg har lige set Usain Bolt blive slået på 100-meteren.

Nu, hvor klokken er 9, er det klaret noget op. Programmet hedder 32 km op over et pas på 350 m. Én stigning på 6-10%, så skulle jeg være tilbage i Egilsstaðir.

På falderebet kommer jeg til at snakke med en islænding. Han er af den aldersgruppe, der kan lidt dansk. 77 år. Har været i Roskilde og set kongegravene, og da han var barn, var Chr. X hans konge. Det stemmer fint med, hvad kaffedamen sagde. De gamle føler et stærkt bånd til Danmark.

Så gælder det....Farvel til Reyðarsfjörður - frem og til højre


Så går det op ad

Efter 15.42 km er jeg oppe. Her står jeg stærkt svedende i t-shirt og vinden er iskold. Som de lovede nede, skulle der være 9 gr. i Fagridalur, som overgangen hedder. Det er bare om at få 2 lag udenpå.


Tilbageblik fra passet

Nedkørslen går fint. Jeg tør ikke køre for stærkt med en revnet fælg og kun forbremse, så jeg holder den for det meste under 40 km/t. Det er frihjul de næste 16 km, bortset fra 2 mindre stigninger.

Det er med en følelse af både lettelse og tilfredshed, jeg entrer receptionen. JEG GJORDE DET! På trods af alt.

Må straks have en cappucino, og her er der jo refill.

Kl. 13.40 er vasketøjet i maskinen, og solen skinner - endnu. Det varer ikke længe, men sovepossen kan da lige nå at blive luftet.

Her skulle temperaturen for nuværende være 15 gr. til forskel fra Reyðarfjörður, hvor jeg kommer fra: 10 gr.!! Altså: vil du til Island så tag til Egilsstaðir - og bliv der.

Nu fx er solen kommet igen - godt for vasketøjet - men inde over højlandet, hvor solen ellers skinnede, ser det nu mørkt og regnfuldt ud.

Jeg spørger pigen i receptionen - her er de islandske - hvad man kalder den lette regn, me normale dråber, der bare falder meget spredt. Den regn, der har fulgt mig overalt i landet. Hun mener, det må være "skurir", men de HAR mange ord for regn og særlig sne - som på Grønland.

Jeg får nogle flere nuancer   på skolesystemet. Hende jeg snakker med læser på University of Iceland, som er under staten. Der koster det 75.000 is.kr. (5.000 d.kr.) om året at gå, men på private institutioner som University of Reykjavik er vi oppe på beløb som 250.000 is.kr. (16.000 d.kr) om året.

M.h.t. "Mentaskola" får man tilskud til værelset, alt efter hvor langt væk man bor.

Det store aluminiumsværk, som skulle ligge herude østpå, ligger i Reyðarfjörður, hvor jeg lige kommer fra, bare lidt længere ude af fjorden. Det får strøm fra elværket ved den store dæmning Karahnjukar inde i højlandet, som bliver født af smeltevand fra Vatnajökull. Dæmningen blev delvis bygget med det formål. Indkomsterne fra alu produktionen - som også foregår i SV og som udenlandske selskaber står for, skulle i dag overgå indtægterne fra fiskeriet!

Særligt klima kræver særlige køretøjer

Kører ud for at se, hvordan man bor i Egilsstaðir og ender ved en skole, hvor der foregår noget. Indenfor er der lige nu konkurrence i kagebagning. Udenfor er der volley for 2-mands hold. Det er en tradition i området med en masse konkurrencer i en weekend i sommeren. Værten skifter, i år er det Egilsstaðir. Det er sports-og ungdomsklubberne, der står for det.

De to nærmeste hold var underholdende at se på

Jeg spiser henne i fælleslokalet (receptionen), da der er mikroovn, og jeg benytter lejligheden til at få noget andet end det sædvanlige. Da jeg kommer ud er det "skurir". Et kvarter senere er det holdt op - sådan da.

Kirken i Egilsstaðir sammenlignet med den i Stöðvarfjörður

Der kom en cyklist for at snakke med mig tidligere. En argentiner , der dog var bosat i Schweiz. Bagefter gav jeg ham min islandske müsli. Den var sgu' for kedelig. Ja, altså, jeg viste ham posen, og så sagde han, at det var den, han plejede at købe. Så kunne jeg jo godt være det bekendt.

Så bliver det ikke højere i Egilsstaðir, de allerfleste bor i villakvarterer

I morgen bliver jeg her. Mangler kun at skulle over bjerget til Seyðisfjörður, og færgen sejler først på torsdag.

33.81 km

Ingen kommentarer:

Send en kommentar